A/C not blowing cold , were to start? - Nissan Forums : Nissan Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 6 Old 04-13-2012, 03:46 AM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 12
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader: 0 reviews
(Thread Starter)
A/C not blowing cold , were to start?

2002 Altima 2.5L SL

97K Miles and idles/runs perfect. Runs at normal temp all the time. New plugs and a fresh battery.

I have a digital service manual, its pretty good and very informative. Also I have a friend that started troubleshooting/ repairing/ installing home A/C since he was a kid with his grandfather and father. He can sweat,repair and fab. He also does automotive A/C too.

But I know most if not all of you are familiar with the Altima's A/C system more than we are so we need some guidance as to what would make the A/C blow around 85+Deg all the time out of the vents. Regardless of the A/C button on/off , Recirc on/off and other vent position combinations. What should I look at/troubleshoot first?

Or is this system a standard auto A/C setup that he will know whats up by just looking at it?

He's gonna come by when he can one weekend and help me make it 110%. I was hoping to get some recon from you guys so when he does it will help us out alot.


Thanks ,
DamianJP

DamainJP is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 6 Old 04-13-2012, 04:06 AM
Super Moderator
 
4DZC's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Florida
Posts: 9,747
Mentioned: 19 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 374 Post(s)
Thanks: 242
Thanked 204 Times in 182 Posts
iTrader: 33 reviews
Its a regular standard A/C. Check the fuses just to be sure that the ones that control the A/C switch etc are good. Next you will want to visually inspect all the lines etc. under the hood as well as as make sure the A/C clutch is engaging when the A/C switch is on. Next, ofcourse, you will need to check the refrigerant oil level to ensure your compressor isnt running low or worse, dry. Mechanically, if al is well, and the refrigerant is low, and refrigerant with the dye additive, and run as normal for a few days, and check with an ultra violet light for leaks.





Wheels/Suspension: 5Zigen 19x8 Pro Racers-Falken F452 245/35/19 Tires-Eibach Sportline Springs
Visual: S5 Grille-20% Tint-M3 Window lip Spoiler-LED Cluster/Switches-TWM Weighted Shift Knob
Performance: C-man Headers-C-man 3" Y-Pipe-Magnaflow Exhaust-PNP'd Heads w/Ferra Valves-RevUp Oil Pump-Pulley-JWT C9 Cams-Haltech Platinum ECU-Fujita5 CAI-Weisco Pistons-ARP Head Studs
Audio: Kenwood DNX-9140-ZED Leviathan-Focal Speakers-Sound Deadened-XBox-270Amp Alt
4DZC is offline  
post #3 of 6 Old 04-13-2012, 04:54 AM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 12
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader: 0 reviews
(Thread Starter)
Wow cool, very informative and to the point. Thank You.

He was talking about beaning good at hunting with the dye too so I think Im in good hands.



Thanks again,
DamianJP
DamainJP is offline  
 
post #4 of 6 Old 04-13-2012, 08:36 AM
Registered User
 
UzumakiNaruto's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: honolulu, hawaii
Posts: 1,519
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 8 Post(s)
Thanks: 13
Thanked 16 Times in 11 Posts
iTrader: 0 reviews
if you got 30$ hit up walmart and try the recharge kit...if that fails then somethings wrong with your system.

Altima 2013 2.5 SL
Mods: Racingline front strut bar, BT Led footwells front and back, Led Bar Truck lights, white/yellow switch parking lights, LED's license plate lights, LED Foglights 6000k 20watt,Installed led DRL's ,Front Stillen Lip (paint matched), Enkei T6S 18 in, Retrofitted Headlights black out with s2000 projectors.

Next mods : Mud guards, short Ram intake, 8 inch Android Radio

Chemical Guys and Mothers products to keep it clean.
UzumakiNaruto is offline  
post #5 of 6 Old 04-13-2012, 10:25 AM
Registered User
 
Join Date: Nov 2011
Location: New York
Posts: 1,556
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 5 Post(s)
Thanks: 7
Thanked 27 Times in 25 Posts
iTrader: 1 reviews
Like mentioned, do a visual inspection. But, leaks are not always visually identifiable. if everything seems ok, take it to a shop you trust and have them do a quick pressure test, that will tell you if you have a leak or not,a bad compressor, or even a blockage. Dont put new refrigerant in till you do this, because if you have a leak, it will come back to the same issue. If you do have a leak, it will have to be repaired , which can be expensive. good luck


2009 Altima coupe 2.5 6spd; my babe!

Amsoil synthetics, LED lights, illuminated kickplates, WC Lathewerks shift knob, Racing Line STS/TB kit/strut bar/RSB/ front & rear end links/ first 4th gen 2.5 with racing Line springs, first 4th gen to swap 7th gen maxima brakes (on 16" wheels).
-Plans for now/future:restored old school wheels in progress/ quad projector retrofit in progress.

Best 1/4 mile; 15.598@88.3MPH factory stock to the tires.

DD/work ride; 2000 Nissan Xterra 4WD V6 5spd
-Damn thing has a taste for blood and all my time, bringing him back to life= taking my money
Wade01 is offline  
post #6 of 6 Old 08-14-2013, 08:49 AM
Registered User
 
Join Date: Aug 2013
Location: Texas
Posts: 11
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader: 0 reviews
Same problem may be fixed!
96 Altima
I hadn't changed out my antifreeze in several years...
Completely flushed out my coolant, then flushed out with a radiator cleaner and flushed out again with clean water until it ran out clear... All flushes with the heat on hot! Then filled with 50/50 antifreeze mix as is recommended.

Think about it... The computer is telling the AC to shut off because it senses that the engine is too hot to put any more strain on itself!

Now I have Cold AC even in 105 degree temperatures outside!

The Nissan experts said I would have to replace the compressor, etc.

Good Luck!
tismark is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Nissan Forums : Nissan Forum > Nissanclub.com Nissan - Infiniti Enthusiast Forums > NISSAN ALTIMA FORUMS > 2002-2006 Nissan Altima Forums > 2002-2006 Nissan Altima Discussion (2.5 & 3.5)

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Nissan Forums : Nissan Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome