PO400 engine code - Nissan Forums : Nissan Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 02-10-2009, 06:32 PM
rgeros rgeros is offline
Registered User
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 2
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader: 0 reviews
PO400 engine code

quick question, I have a 1996 altima in the shop with a PO400 code and the shop states its due to a blocked high temp hose, and wnat to charge me 3 hours to unclog it. This sounds like its an easy job to just clean out a hose. Does anyone know where exactly this hose is located and is this easy to do?

Thanks,
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 02-10-2009, 06:52 PM
9594Altima's Avatar
9594Altima 9594Altima is offline
94 Altima GXE
 
Join Date: Feb 2009
Location: Belfair, Washington
Posts: 92
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader: 0 reviews
egr

The code is EGR flow malfunction which There are 4 "metal" tubes coming out of the EGR itself... Cleaning them all would be near impossible. Unless you can lay across your engine, or some how contort yourself under the damn thing... The biggest problem I ran into was getting to everything. I would recomend checking/replacing the selenoid. If you get vacum there before that, Id say thats it, seldom will a vacum hose have 0 vacum, you should feel it at the EGR. Even a little... If you reach around the top "cone" of the egr you will feel a rubber/plastic part... This moves up and down with the RPM, at about 2k you should feel it shoot up fast, and thus open the valve. When the engine slows down you can feel it sit back down, check for debris around the lip of that rubber gasket.
  #3  
Old 02-10-2009, 07:07 PM
rgeros rgeros is offline
Registered User
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 2
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader: 0 reviews
PO400 engine code

Thanks 9594Altima, I did check the egr operation myself before I dropped the car off and it seamed to be operating properly. The car does idle a littel rough which makes me think its a vacume problem, but dont know where.
  #4  
Old 02-10-2009, 08:00 PM
9594Altima's Avatar
9594Altima 9594Altima is offline
94 Altima GXE
 
Join Date: Feb 2009
Location: Belfair, Washington
Posts: 92
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader: 0 reviews
sorry couldnt be more help
  #5  
Old 02-10-2009, 09:18 PM
sstupid sstupid is offline
Registered User
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 524
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 2 Posts
iTrader: 0 reviews
There is a rubber vac hose going to your EGR diaphragm. Check to see if there are any holes or cracks in it.

Remove your EGR sensor and see if it's caked with carbon. I'm not sure that that would cause the error you're having, but it never hurts to clean it anyway.

Lastly, you can remove your EGR valve and suck on the diaphragm to see if the shutter is opening and closing.

2000 Altima SE
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Nissan Forums : Nissan Forum > Nissanclub.com Nissan - Infiniti Enthusiast Forums > NISSAN ALTIMA FORUMS > 1993-2001 Nissan Altima Forums > General Nissan Altima Discussion (1993-2001)

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Nissan Forums : Nissan Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.


<

User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome