Około 6 miesięcy temu otrzymałem kod błędu P1778 (silnik krokowy) w moim Altimie z 2008 roku. Szukałem daleko i szeroko, nisko i wysoko, tylko po to, by usłyszeć dwie rzeczy... potrzebujesz nowej skrzyni biegów lub potrzebujesz nowego korpusu zaworu. Ponieważ nie miałem 2500 dolarów na nową skrzynię biegów, nie mówiąc już o 800 dolarach za korpus zaworu, postanowiłem przyjrzeć się temu bliżej. Obejrzałem film na YouTube, jedyny, jaki mogłem znaleźć, to Nissan Armada, ale pomyślałem, co tam? Spuściłem płyn, opuściłem miskę olejową, wyrwałem korpus zaworu i znalazłem tego małego drania, który sprawiał mi takie problemy.
Teraz z częścią w ręku poszedłem do lokalnego sklepu z częściami i powiedziano mi, że nie sprzedajemy tej części; nie ma jej nawet w naszym systemie... poszedłem do dealera, usłyszałem to samo i powiedziano mi, że muszę kupić nową skrzynię biegów, ponieważ nie nadają się do "serwisu", zabawne. Mimo to miałem część w ręku; jak to mogło nie nadawać się do serwisu?
Na koniec zaryzykowałem; poszedłem na eBay i zamówiłem silnik krokowy. 20 tysięcy mil później, wciąż brak kodu, brak wycia i brak blokady. Oto jak zaoszczędziłem tysiące i kupiłem część za 35 dolarów.
1) spuścić płyn.
2) opuścić miskę olejową (wyczyścić preparatem do czyszczenia hamulców)
3) usunąć 3 śruby mocujące filtr. (podczas tego wyczyść preparatem do czyszczenia hamulców)
4) usunąć korpus zaworu z około 11 śrub
5) usunąć silnik krokowy z górnej części korpusu zaworu (strona, której nie widać po zdjęciu miski olejowej) 2 śruby
6) wymienić na nowy silnik krokowy
7) weź kawałek nici dentystycznej o długości około stopy i przytrzymaj ramię sprężynowe z powrotem przy silniku krokowym i umieść korpus zaworu z powrotem w skrzyni biegów.
8) po umieszczeniu kilku śrub usuń nić dentystyczną, zanim dokręcisz je do końca.
9) podłącz ponownie filtr skrzyni biegów i przykręć go z powrotem na miejsce.
10) połącz ponownie miskę olejową ze skrzynią biegów i wymień ją na wysokiej jakości płyn CVT. Amsoil produkuje świetny produkt.
Mam nadzieję, że to pomoże, a jeśli masz pytania, zapraszam do zadawania.
Teraz z częścią w ręku poszedłem do lokalnego sklepu z częściami i powiedziano mi, że nie sprzedajemy tej części; nie ma jej nawet w naszym systemie... poszedłem do dealera, usłyszałem to samo i powiedziano mi, że muszę kupić nową skrzynię biegów, ponieważ nie nadają się do "serwisu", zabawne. Mimo to miałem część w ręku; jak to mogło nie nadawać się do serwisu?
Na koniec zaryzykowałem; poszedłem na eBay i zamówiłem silnik krokowy. 20 tysięcy mil później, wciąż brak kodu, brak wycia i brak blokady. Oto jak zaoszczędziłem tysiące i kupiłem część za 35 dolarów.
1) spuścić płyn.
2) opuścić miskę olejową (wyczyścić preparatem do czyszczenia hamulców)
3) usunąć 3 śruby mocujące filtr. (podczas tego wyczyść preparatem do czyszczenia hamulców)
4) usunąć korpus zaworu z około 11 śrub
5) usunąć silnik krokowy z górnej części korpusu zaworu (strona, której nie widać po zdjęciu miski olejowej) 2 śruby
6) wymienić na nowy silnik krokowy
7) weź kawałek nici dentystycznej o długości około stopy i przytrzymaj ramię sprężynowe z powrotem przy silniku krokowym i umieść korpus zaworu z powrotem w skrzyni biegów.
8) po umieszczeniu kilku śrub usuń nić dentystyczną, zanim dokręcisz je do końca.
9) podłącz ponownie filtr skrzyni biegów i przykręć go z powrotem na miejsce.
10) połącz ponownie miskę olejową ze skrzynią biegów i wymień ją na wysokiej jakości płyn CVT. Amsoil produkuje świetny produkt.
Mam nadzieję, że to pomoże, a jeśli masz pytania, zapraszam do zadawania.